Donald Trump ook beschuldigd van verzekeringsfraude in NY rechtszaak

Advocaat-generaal Letitia James van New York heeft woensdag voormalig president Donald Trump, de Trump Organization en anderen, waaronder de oudste kinderen van de ex-president, aangeklaagd wegens financiële fraude, in een rechtszaak die beweringen bevat dat de organisatie verkeerde voorstellingen heeft gedaan bij de aankoop van surety bonds en aansprakelijkheidsverzekeringen voor bestuurders en functionarissen. De aanklacht volgt op een eerder dit jaar ingediende petitie dat enkele van de beschuldigingen bevat.

De omvangrijke rechtszaak stelt dat de gedaagden de nettowaarde van Trump met miljarden dollars hebben opgeblazen om banken ertoe te bewegen geld te lenen aan de Trump Organization tegen gunstigere voorwaarden dan anders beschikbaar zou zijn geweest voor het bedrijf.De aanklacht stelt onder andere dat de Trump Organization en andere gedaagden valse en misleidende verklaringen hebben afgelegd, samen met andere verklaringen, om financieel voordeel te verkrijgen van het suretyprogramma van de Trump Organization, waarbij surety bonds werden gekocht van Zurich Insurance Group Ltd., geplaatst door Aon PLC, en van haar D&O verzekeraars, waaronder Everest National Insurance Co.

Volgens de aanklacht kregen de D&O verzekeraars in 2016 “niet meer dan vluchtige toegang tot de verklaringen van de heer Trump, via een gecontroleerde persoonlijke controle in Trump Tower”. Op grond van een geheimhoudingsovereenkomst zou de Everest-verzekeraar informatie uit de jaarlijkse verklaring van de heer Trump opnemen die door (Trump Chief Financial Officer) Allen Weisselberg werd verstrekt ten behoeve van de jaarlijkse verlenging. Op geen enkel moment tijdens deze financiële beoordelingen werden de verzekeraars geïnformeerd over de valse en misleidende waarderingen in de verklaring.”

De rechtszaak zegt dat kennisgevingen van claims onder de D&O dekking werden ingediend bij eenheden van Tokio Marine HCC, Ryan Specialty Holdings Inc. Swiss Re Ltd, Argo Group International Holdings Ltd. en Allianz Group via Aon. De gedaagden verzwegen het bestaan van minstens één overheidsonderzoek, uitgevoerd door het kantoor van de procureur-generaal van New York, aldus de rechtszaak.

De rechtszaak beoogt de heer Trump, Donald Trump Jr., Ivanka Trump en Eric Trump permanent te verbieden om op te treden als functionaris of directeur van een New Yorkse onderneming; Trump en de Trump Organization te verbieden om gedurende vijf jaar in New York vastgoed te verwerven; en een terugbetaling toe te kennen van alle financiële voordelen “verkregen door de aanhoudende frauduleuze praktijken”, naar schatting 250 miljoen dollar.

Een advocaat van de heer Trump, Alina Habba, managing partner van het in Bedminster, New Jersey gevestigde Habba Madaio & Associates, LLP, zei in een verklaring: “De aanklacht van vandaag is niet gericht op de feiten of de wet. Het is uitsluitend gericht op het bevorderen van de politieke agenda van de procureur-generaal. Het is overduidelijk dat het kantoor van de procureur-generaal zijn wettelijke bevoegdheid heeft overschreden door zich te bemoeien met transacties waar absoluut geen overtredingen hebben plaatsgevonden. Wij zijn ervan overtuigd dat ons rechtssysteem dit ongecontroleerde misbruik van autoriteit niet zal tolereren, en we kijken ernaar uit om onze cliënt te verdedigen tegen alle ongerechtvaardigde claims van de procureur-generaal.”

Bron Business Insurance news