Cyber ​​is nu de belangrijkste oorzaak van uitval computersysteem en gegevensverlies

In 2023 zijn cyberaanvallen voor het eerst de belangrijkste oorzaak van IT-uitval in de Databarracks Data Health Check, goed voor bijna een kwart van de reacties. Voor het tweede jaar op rij waren cyberaanvallen ook de belangrijkste oorzaak van gegevensverlies.Deze bevindingen komen uit de jaarlijkse Data Health Check-enquête onder 500 Britse IT-beslissers. Het onderzoek van dit jaar richtte zich op de thema’s Ransomware, Cyber, Back-up, Disaster Recovery en Bedrijfscontinuïteit.

James Watts, Managing Director van Databarracks, merkt op:“Het is geen verrassing dat cyber nu de belangrijkste oorzaak van downtime voor bedrijven is. Organisaties hebben moeite om gelijke tred te houden met een zich snel ontwikkelende dreiging. In voorgaande jaren was hardwarestoring de voornaamste oorzaak van uitval van computersystemen. Cyber ​​groeit gestaag, maar is sinds 2021 drastisch toegenomen als oorzaak.”

Hij vervolgt: “We voeren het Data Health Check-onderzoek uit sinds 2008. Cyber ​​is van een van de laagste oorzaken van gegevensverlies en downtime naar de top in beide categorieën gegaan. De overige oorzaken zijn niet verminderd. IT-teams opereren nu in een veel moeilijkere periode met aanzienlijk meer risico’s en bedreigingen voor de continuïteit van hun organisaties. Uitval van systemen en verlies van data  zijn de twee gevolgen waar we het meest aan denken als het gaat om IT-veerkracht. Beide vertalen zich in een omzetverlies voor de organisatie.”

Er is volgens hem de afgelopen twee jaar ook een verandering in de houding opgetreden ten aanzien van zorgen bij een rampsituatie. Commerciële overwegingen zoals omzetverlies en verlies van verkoopkansen zijn toegenomen, reputatieproblemen zijn afgenomen. “De beveiligingsbudgetten zijn opnieuw gestegen, maar het aantal rampenhersteltests is afgenomen. Cyberrisico is als een wapenwedloop. Naarmate de dreiging toeneemt, moeten we onze preventie-, detectie-, respons- en herstelmaatregelen verhogen om maar stil te blijven staan”, aldus Watts.

“Testen en oefenen zijn essentieel om teams voor te bereiden en uw reactievermogen te verbeteren. Ze zijn ook van onschatbare waarde voor het identificeren van hiaten in uw proces en het benadrukken van verbeterpunten. Dit is de beste manier om ervoor te zorgen dat u zich in uw sterkste herstelpositie bevindt, mocht er zich een aanval of incident voordoen. We hebben gezien dat dit jaar na jaar het geval is.”