Bart Neervoort ervaart voordelen van videobellen voor mediation ook bij letselzaken

Elk nadeel heb z’n voordeel”, zegt mediator Bart Neervoort, die vanwege de corona-epidemie en de impact hiervan op het (persoonlijk) klantcontact noodzakelijkerwijs voor zijn mediationwerk ook bij letselschades is overgestapt op videobellen. Zijn ervaringen zijn tot dusver zeer positief.

“Bij alle mediations is persoonlijk contact van essentieel belang en al helemaal op het gebied van letselschades”, benadrukt Neervoort. “Je moet immers alle betrokken partijen in de ogen kunnen kijken.  In de huidige ‘Corona-tijd’ is fysiek contact vrijwel onmogelijk. In de drie weken dat ik nu via videobellen communiceer met de partijen heb ik de voordelen ervan ervaren. Zelfs bij  letselschade-mediations. Iedereen zit achter z`n pc:  het slachtoffers, zijn belangenbehartiger, de schadebehandelaar en de expert of  advocaat van de verzekeraar.”

Hij licht toe: “Ik werk met Zoom. Hiermee kun je goed het gesprek aangaan met eenieder, zowel bij een eerste intake-gesprek als als bij vervolggesprek. Met als grote plus dat iedereen elkaar kan zien.  Mijn ervaring is dat iedereen in het begin een beetje moet wennen, de juiste afstand tot de beeldcomputer in acht moet nemen, maar al snel praat alsof je bij elkaar in één kamer zit. Ook kun je hiermee betrokkenen in aparte virtuele kamers plaatsen als dat tijdens het gesprek even wenselijk is. Zo kan ik als mediator pendelen en de onderhandelingen begeleiden, net als bij face to face mediation. Je kunt stukken delen, zoals een schadestaat of een deskundigenrapport. Iedereen ziet die dan op z`n scherm. Wel werk ik met twee monitoren, want voor mij als mediator is het anders wat onoverzichtelijk met al die informatie op één scherm.”  

Een groot voordeel is volgens Neervoort daarnaast het ontbreken van reistijd. ´Je kunt vanuit je eigen huis het gesprek aangaan. Vorige week had ik nog een mediationgesprek met mensen uit Maastricht en Zwolle, terwijl ik in Amsterdam zat. Ik ben ervan overtuigd dat ik na de corona-crisis meer zaken door middel van videobellen zal gaan regelen en dat meer partijen mijn voorbeeld zullen volgen. Niet alleen voor mediation, maar ook voor pre-mediation: behandelaar en belangenbehartiger huren ons een uurtje in om via videobellen de punten te bespreken, die aan een oplossing in de weg staan. Ik weet zeker dat daarmee een heleboel letselschade dossiers veel sneller kunnen worden afgewikkeld dan nu.. Daarvoor hoeft dan niet een complete mediation te worden opgetuigd. En dat is dan misschien het positieve effect van dit corona-drama.”