ASN Vermaire Haarlem als eerste klimaatneutraal schadeherstel via GroenGedaan! Plus pakket

Begin van dit jaar stapte ASN als eerste schadeketen in op het programma GroenGedaan! PLUS. ASN Vermaire gaat nu als eerste vestiging, met behulp van een CO2 offset, klimaatneutraal herstellen.

Met het programma GroenGedaan! PLUS wordt bij de onderneming de uitstoot veroorzakende zaken zoals het verbruik van elektriciteit, gas, afval en water in beeld gebracht. Vervolgens wordt per onderneming een reductieplan opgesteld. De carbon footprint is gebaseerd op ISO 14064 en compliant aan het GHG-protocol. “We kunnen helaas nog niet alle elementen uit scope III meenemen. Simpelweg omdat we daarvan de LCA (life cycle analyse) nog niet hebben kunnen vaststellen. Denk hierbij aan de footprint van onderdelen. Maar hopelijk kunnen wij hierin volgend jaar meters maken”: zegt Harry Filon van de stichting.

Dat ASN Vermaire nu als eerste bij het GroenGedaan! Plus programma voor klimaatneutraal gaat is geen verrassing. Dennis Petrus directeur van Vermaire: ”Iedereen is momenteel bezig met zijn energieverbruik, maar daar waren wij al veel langer mee bezig. Zelfs al voor dat wij met het plusprogramma van GroenGedaan! begonnen, hadden wij al e.e.a. in de steigers staan. Het programma heeft ons wel geholpen om beter de effecten van de maatregelen scherp te krijgen en zo onze prioriteiten te bepalen. Het zijn immers serieus grote investeringen die we hebben gedaan en gaan doen. Maar we hebben bewust gekozen voor duurzame energie vanwege de kostenreductie en de klimaatbeheersing”.

Petrus doelt hiermee onder andere op het plaatsen van maar liefst 384 tier1 zonnepanelen. De jaarlijkse opbrengst van 148.500 kWh kan in principe voorzien in de eigen energiebehoefte. Ook het overstappen naar luchtdrogende lakken heeft tot grote besparingen en dus uitstoot geleid.

“Wij kunnen nog niet op eigen kracht helemaal klimaat neutraal zijn. Maar onze huidige uitstoot is gering en feitelijk maar een fractie van het gemiddelde in de markt. Daarom gaan wij via een CO2 offset het laatste stukje compenseren”: aldus Petrus. “De offset wordt gedaan middels een VCS-gecertificeerd (Verified Carbon Standard) project. Dit betekent dat gegarandeerd dezelfde hoeveelheid CO2 wordt gereduceerd of omgezet”: aldus Filon. Hij denkt dat ASN Vermaire hiermee de trend heeft neergezet en dat er sowieso op de korte termijn meer spraakmakende