Aantal schikkingen omtrent seksueel misbruik neemt toe


Het gemiddelde bedrag dat wordt uitbetaald voor schikkingen en vonnissen in seksueel misbruik neemt dramatisch toe, zo blijkt uit een studie. Tussen 2017 en 2022 bedroeg de gemiddelde uitbetaling in 176 zaken met uitbetalingen van ten minste $ 1 miljoen, $ 43,9 miljoen, volgens een dinsdag gepubliceerde analyse van het in Arlington, Texas gevestigde Praesidium Inc., dat gespecialiseerd is in het voorkomen van seksueel misbruik in organisaties die jongeren en kwetsbare volwassenen dienen. Dit is vergelijkbaar met een gemiddelde van $11,2 miljoen voor de periode 2012-2016 waarbij het om ,109 gevallen ging.

Uit het onderzoek bleek dat er in meer dan een derde van de gevallen van seksueel misbruik een indicatie was dat de dader eerder iemand had misbruikt voor het gemelde incident, of dat de organisatie op de hoogte was van eerdere zorgen, hoewel het werkelijke aantal van dergelijke incidenten met een eerdere lage mate van bezorgdheid “waarschijnlijk veel hoger ligt. De meerderheid van de gevallen van misbruik vond plaats na het missen of negeren van waarschuwingssignalen”, aldus het rapport.

Volgens het rapport reageren organisaties en hun werknemers mogelijk niet op beschuldigingen van misbruik of minimaliseren ze roodvlaggedrag, omdat de daders vaak hun gemeenschap en andere volwassenen lastig vallen; organisaties vrezen negatieve gevolgen voor hun organisatie; en het ontbreekt de organisaties en werknemers aan bewustzijn of training over roodvlaggedrag of over hoe te reageren