60.000 ondernemers hebben achterstand bij betalen coronaschuld ; belastingdienst verstuurt eerste dwangbevelen

De Belastingdienst is afgelopen maand begonnen aanmaningen te sturen naar 27.000 ondernemers die hun hele coronabelastingschuld in één keer moeten afbetalen. Dat gebeurt omdat ze te ver achterlopen met terugbetalen. De eerste dwangbevelen zijn gestuurd en de Belastingdienst heeft aan deurwaarders opdracht gegeven om bij een paar honderd ondernemers beslag te leggen. Dat blijkt uit een brief die staatssecretaris Van Rij naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Tijdens de coronapandemie hoefden bedrijven tijdelijk geen belasting te betalen. Dit moest hen helpen de lockdowns door te komen. Nu de coronacrisis achter de rug is, moeten de ondernemers de belastingen alsnog betalen. Ondernemers hebben daarvoor in principe vijf jaar de tijd, maar tienduizenden ondernemers liepen achter of hadden nog helemaal geen betaling gedaan.

Uit de brief blijkt dat 60.000 ondernemers een achterstand hebben bij het betalen van hun coronaschuld. Dat is bijna een kwart van alle bedrijven die nog zo’n schuld hebben openstaan.In extreme gevallen kan de Belastingdienst besluiten om dwangbevelen te sturen. Dit is in een aantal gevallen inmiddels ook gebeurd. Om hoeveel dwangbevelen het gaat, is niet duidelijk.  Begin deze maand waren er ruim 260.000 bedrijven die samen meer dan 19 miljard euro schuld hadden openstaan bij de Belastingdienst. Dit betekent dat bijna een kwart een betalingsachterstand heeft. Die achterstand is in totaal 4,1 miljard euro.

Kredietverzekeraar Atradius berichtte eerder te verwachten  dat dit en volgend jaar veel bedrijven failliet zullen gaan. Mogelijk gaan in 2023 maar liefst 52% procent meer ondernemingen op de fles. Bedrijven worstelen met de dure energie, de hoge rente en de coronaschuld die ze moeten afbetalen.In 2021 gingen nog 1.818 bedrijven failliet, het laagste niveau in dertig jaar tijd. In 2022 steeg het aantal faillissementen naar 2.144. Dat zijn de enige twee jaren van deze eeuw waarin er minder dan drieduizend bedrijven kopje-onder gingen. Na de stijging van 52% dit jaar valt er in 2024 nog een toename van 39%t te verwachten, schat Atradius.

Bronnen NOS, NU en Atradius.