Veiligheid in de bouw in jaar tijd fors verslechterd

Op de Nederlandse bouwplaatsen hebben zich vorig jaar 470 ernstige ongelukken voorgedaan. Daarbij vielen in totaal zestien doden. Dat blijkt uit nog niet geopenbaarde cijfers van de Inspectie SZW, die zijn achterhaald door het vakblad Cobouw voor de bouwwereld. “De cijfers van de arbeidsinspectie maken ondubbelzinnig duidelijk dat de bouw in 2016 een stuk onveiliger is geworden. Het aantal ernstige ongevallen – ongevallen waarbij een of meerdere slachtoffers vielen – steeg met bijna 11% en het  aantal dodelijke slachtoffers nam zelfs met 77% toe.

Het aantal arbeidsongevallen met slachtoffers is met 470 stuks het hoogste aantal sinds 2012 (473)  en 46 stuks (10,8%) meer dan de 424 arbeidsongevallen in 2015. Iets meer dan de helft van de ongevallen had betrekking op gespecialiseerde werkzaamheden in de bouw : 243 (was 208). Ook het aantal arbeidsongevallen op het gebied van de algemene burgerlijke en utiliteitsbouw en projectontwikkeling steeg in 2016 ten opzichte van een jaar eerder: van 162 naar 176, het hoogste aantal in de afgelopen vijf jaar. In de grond-, water- en wegenbouw (geen grondverzet) werden 51 ernstige arbeidsongevallen geregistreerd, drie minder dan de 54 in 2015 en tien minder dan de 61 in 2012.

Bij de 470 arbeidsongevallen vielen het afgelopen jaar in totaal 16 dodelijke slachtoffers te betreuren, zeven meer dan de negen in 2015 maar minder dan de 17, 25 en 20 doden in 2012, 2013 en 2014. De algemene burgerlijke en utiliteitsbouw- en projectontwikkeling noteerde de meeste dodelijke slachtoffers: acht,  zes meer dan een jaar eerder en ook meer dan de  vijf en zes doden in de drie jaar daarvoor. Ook in de grond-, water- en wegenbouw vielen vorig jaar meer doden (3) dan in de vier jaar daarvoor (één of twee).  Bij de gespecialiseerde bouwwerkzaamheden vielen net als vorig jaar vijf dodelijke slachtoffers, beduidend minder dan de 11, 17 en 14  in de drie jaar ervoor.

Onduidelijkheid over veiligheid flex

De Inspectie SZW zoekt de verklaring voor de toename vooral ook in het stijgend aantal uitzendkrachten, zzp’ers en buitenlandse werknemers dat in de bouw actief is. “We zien op de bouwplaatsen dat er steeds meer bouwvakkers rondlopen waarvoor niet duidelijk is geregeld wie er voor hun veiligheid verantwoordelijk is. Ook ontbreken goede samenwerkingsafspraken tussen de partijen”, laat de toezichthouder weten. Zij ziet het liefst dat er op drukke bouwplaatsen één iemand wordt belast met de controle op de totale veiligheid. De Arbowet schrijft dat momenteel niet dwingend voor. Wel regelt deze dat elke werkgever op zich in een veiligheid- en gezondheidsplan aangeeft hoe de veiligheid wordt gegarandeerd.

De groeiende onveiligheid is een lelijke streep door de rekening van de werkgevers- en werknemersorganisaties in de bouw, meldt Cobouw. Zij besloten anderhalf jaar geleden het gezamenlijk gefinancierde veiligheidsinstituut Arbouw op te heffen. “Veiligheidsdeskundigen noemden dat besluit destijds al onverstandig. Omdat wetten niet nog strenger en machines niet nog veiliger kunnen worden gemaakt, is volgens hen een gedragsverandering nodig om de veiligheid in de bouw verder te kunnen verbeteren. Arbouw had daarin een belangrijke rol kunnen spelen, menen zij”, aldus het vakblad.

Bron: Cobouw