Tweederde 65% wagenpark oververzekerd of onderverzekerd

 

Meer dan 65% van de circa 7,5 miljoen personenauto’s in privébezit is over- of onderverzekerd. Dat blijkt uit onderzoek van de vergelijkingssite Pricewise, uitgevoerd door CG Selecties onder ruim 500 autobezitters.Uit het onderzoek blijkt dat een groot gedeelte van de auto’s oververzekerd is: maar liefst 46%. Onderverzekering komt in mindere mate voor, maar altijd nog in ruim 20% van de gevallen. Slechts 34% heeft een adequate dekking.Van de mensen met enkel een WA-verzekering blijkt 58% onderverzekerd. In de categorie WA + beperkt casco is 35% oververzekerd en 37% onderverzekerd. Van degenen met een allriskverzekering (WA + volledig casco) kan liefst 66% toe met een WA-verzekering of een WA + beperkt-casco-verzekering.

Het advies voor de beste soort dekking voor een auto is vooral gebaseerd op dagwaarde; het bedrag dat je krijgt uitgekeerd als je auto bijvoorbeeld gestolen wordt. “Veel mensen staan er niet bij stil dat de waarde van hun auto daalt. Na een paar jaar is het wellicht logischer om een andere verzekering af te sluiten. Maar het verschilt wel van persoon tot persoon. Bijvoorbeeld: heb je nog een lening uitstaan voor de auto of is de auto ook nodig voor je werk, dan kun je misschien beter kiezen voor een ruime dekking. Dat geldt ook voor het geval je weinig geld op de spaarbank hebt staan,” vertelt Hans de Kok, directeur van Pricewise.

Opvallend is dat bijna 20% van de auto-eigenaren hun auto maximaal verzekert. Ze hebben een allriskverzekering, terwijl een WA-verzekering in de meeste gevallen ook goed genoeg zou zijn.
“Je moet goed nagaan of een ruimere verzekering je geld waard is. Als je auto is oververzekerd kun je door een passende dekking te kiezen wel € 100,- tot ruim € 500,- per jaar besparen. Dat is de moeite van het overwegen van een overstap waard,” vindt Hans de Kok.

Pricewise heeft tevens aanvullend onderzoek gedaan onder 1.630 klanten met een autoverzekering. In deze groep mensen die veelal ervaring heeft met vergelijken, komt over- en onderverzekering een stuk minder voor: in slechts 27% van de gevallen. “Deze mensen zijn vaak al meerdere keren overgestapt van verzekering. Die ervaring maakt dat ze alerter zijn in de omgang met vaste lasten dan de gemiddelde Nederlander,” aldus De Kok. In het panel van CG Selecties is 29% van de automobilisten langer dan vijf jaar geleden voor het laatst overgestapt naar een andere autoverzekering en net zo’n groot aantal zelfs nog nooit. Velen daarvan zijn ook niet van plan dit binnenkort te doen. 46% is tevreden met de huidige verzekering of verzekeraar (49%) en 29% verwacht niet iets goedkopers of iets met een betere dekking te vinden (23%).