NN neemt Delta Lloyd alsnog over

 

De NN Group, het moederbedrijf van Nationale-Nederlanden, neemt na drie maanden van onderhandelen alsnog collega verzekeraar Delta Lloyd over. Met de overname is 2,5 miljard euro gemoeid. Eerder verzette Delta Lloyd zich nog tegen de overname vanwege de in hun ogen te lage prijs.. NN Group heeft het bod iets verhoogd, van 5,30 euro per aandeel naar 5,40 euro, een verhoging van zo’n 100 miljoen euro.  Volgens NN komt de prijs neer op een premie van 55% op de koers van het aandeel Delta Lloyd over de laatste drie maanden. Volgens het FD hebben ook Vivat en ASR naar Delta Lloyd gekeken.

CEO Hans van der Noordaa van Delta Lloyd zegt dat na lang beraad duidelijk werd dat het goed is als Delta Lloyd onder de vlag van de NN Group verder gaat. Hij wijst daarbij op de steeds strengere eisen voor verzekeraars en de grote concurrentiedruk. “Een combinatie van NN Group en Delta Lloyd is in het langetermijnbelang van al onze stakeholders, waaronder de aandeelhouders. We hebben alle alternatieven bekeken en dit is de beste optie”, aldus Noordaa, die heeft aangekondigd zich te zullen terugtrekken zodra de overname is afgerond. Ceo Lard Friese van NN noemde het nieuwe verzekeringsbedrijf “een hele krachtige combinatie waar iedereen beter van wordt. De commerciële flair die Delta Lloyd al jaren tentoonspreidt en de snelheid waarmee ze nieuwe producten introduceren koppelen we aan de ambachtelijkheid en kwaliteit van NN.”

Beste optie

De bedrijven verwachten samen een sterke speler in Nederland en België te kunnen vormen, op het gebied van pensioenen, schadeverzekeringen en vermogensbeheer. Daarbij worden naar verwachting aanzienlijke kostenvoordelen gehaald, doordat er efficiënter kan worden gewerkt. Die voordelen worden momenteel op minstens 150 miljoen euro in 2020 geschat. De bedrijven verwachten verder samen een sterke financiële positie te hebben.Het samenvoegen van de bedrijven gaat echter ook banen kosten, Er worden onder meer dubbele functies geschrapt. Het is niet bekend hoeveel banen dat precies kost. Bij de bedrijven werken wereldwijd meer dan 17.000 mensen.

Uitgaand van ‘Verzekerd van Cijfers’ van het CVS/Verbond van Verzekeraars wotrdt de nieuwe combinatie de op twee na grootste verzekeringsgroep – na Achmea en VGZ – met een omzet van ca. 8,2 miljard euro. In de Top-10 van de grootste schadeverzekeraars stond  Delta Lloyd na Achmea en Atradius Credit op plek 3 (882 miljoen euro) en NN Schade op de vijfde plaats (753 miljoen euro). Samen stijgen zij naar de tweede plaats. Op brandgebied benaderen zij marktleider Achmea Schade na de fusie op korte voet (€ 727 miljoen vs € 844 miljoen) en ook in automotive branche komt de nieuwe combinatie op plek twee na Achmea, zowel in de  WA-tekening (€304 miljoen) als de casco-tekening (€ 263 miljoen). Datzelfde geldt voor de markt voor aansprakelijkheidsverzekeringen (€ 199 miljoen euro). Op transportgebied blijft de nieuwe combinatie op plek 3 (  66 miljoen euro), maar op het vlak van rechtsbijstandverzekeringen kan het net marktleider worden (€202 miljoen tegen €201 miljoen voor DAS)