Nederlandse verzekeringsmarkt zakt in tien jaar op wereldranglijst van 14e naar 19e plaats

De Nederlandse verzekeringsmarkt was in 2016 goed voor een premieomzet van 27 miljard euro, waarmee het op de wereldranglijst de 19e plaats inneemt tussen Zweden (30 miljard euro) en Denemarken (25 miljard euro). In tien jaar tijd is ons land in de Top-20 gezakt van de 14e naar de 19e plaats, zo blijk uit cijfers van Allianz Research. Een andere opmerkelijke uitkomst is dat wanneer wordt gekeken naar de premie die per hoofd van de bevolking wordt betaald Nederland niet eens meer voorkomt in de Top-20. Dat betekent dat het gemiddeld premiebedrag minder is dan de 1.740 euro die de Oostenrijkers gemiddeld jaarlijks kwijt zijn aan hun verzekeringspremies.

Uit de cijfers van Allianz Research blijkt verder dat de mondiale verzekeringsindustrie vorig jaar in totaal voor 3,650 miljard euro aan premieomzet heeft geboekt, excl. zorgverzekeringen. Een recordbedrag dat bovendien neerkomt op een omzetgroei met 4,4% ten opzichte van een jaar eerder. Dat is weliswaar iets lager dan de voorgaande twee jaar toen het groeipercentage boven de 5% uitkwam, maar wel in lijn met het meerjaren-gemiddelde en ook met de mate van de mondiale economische groei. Toch wensen de onderzoekers 2016 niet als een ‘normaal jaar’ te bestempelen, aangezien bijna de helft van de premiegroei – 70 miljoen euro van de in totaal 150 miljoen euro – voor rekening komt van één verzekeringsmarkt: China. Zonder meetelling van dit land zou de totale premiegroei slechts 2,7% bedragen in plaats van 4,4% en op levengebied is er zelfs sprake van een halvering van de mondiale omzetgroei: van 4,7% naar 2,3%.  In West-Europa was liep de omzet uit levensverzekeringen in vergelijking met 2015 zelfs met 1,2% terug, de eerste daling sinds 2012. Groeimarkten op dit gebied zijn Rusland, Turkije, India, Indonesië en Vietnam, die allen een omzetgroei realiseren met dubbele cijfers. Overigens maakt de levenomzet bijna tweederde uit van de totale wereldwijde premieomzet

Schadeverzekeringen

De mondiale premieomzet uit schadeverzekeringen (exclusief ziektekosten) vertoonde zal naar schatting met 4,0% zijn toegenomen, volgens op vijf jaar op rij van vijf procent of meer. Na jaren van premiegroei met dubbele cijfers viel de schadeomzet op de Chinese verzekeringsmarkt qua groei wat tegen: + 9%, wat de eerste keer is sinds de jaren ’90 dat de omzetgroei onder de 10% uitkomt. Daardoor is de wereldwijde schadeverzekeringsmarkt iets minder afhankelijk van de Chinese markt dan op levengebied: 20% van de groei uit schadepremies komt van Chinese schadeverzekeraars.

 

In West-Europa groeide de inkomsten uit schadeverzekeringen met 2,1% , de tweede keer na de financiële en eurocrisis  (na 2015) dat de premiegroei in een jaar boven de twee procent uitkomt.  De groei kon echter niet voorkomen dat de totale premieomzet in West-Europa (leven plus schade, maar excl. zorg) vorig jaar daalde: met 1,2%.  Het aandeel van de West-Europese verzekeringsmarkt in de totale wereldverzekeringsmarkt is daardoor geleidelijk afgenomen: van 36% in 2006 naar 27% vorig jaar, onder meer ten faveure van China. Het aandeel van de Noord-Amerikaanse verzekeringsmarkt in de totale wereldverzekeringsmarkt is al jaren stabiel  op ongeveer 33%. Een andere opmerkelijke trend is dat waar de Noord-Amerikaanse en West-Europese verzekeringsmarkt sinds 2000 relatief nek-aan-nek liepen qua premieomzet, ligt die nu in de VS ca. 20% hoger.
Top-20
De Top-20 van landen met de meest geboekte premieomzet wort aangevoerd door de VS  met 1.125 miljard euro, op ruime afstand gevolgd door Japan (399 miljard euro), China (365 miljard euro), de UK (232 miljard euro) en Frankrijk (198 miljard euro). De Top-10 wordt gecompleteerd door Duitsland, Korea, Italië, Taiwan en Canada. Nederland staat zoals gezegd op de 19e plaats.

Gerekend naar het gemiddelde premiebedrag per hoofd van de bevolking staat Hong Kong (6.410 euro per inwoner) op de eerste plaat, gevolg door Zwitserland (5.200 euro), Denemarken (4470 euro), Singapore (3.930 euro) en Taiwan (3.560 euro). Zeven landen kennen een gemiddeld premiebedrag tussen de 3.000 en 3.600 euro: UK, Noorwegen, de VS, Japan, Ierland, Zweden en Frankrijk. Nederland komt niet voor in de Top 20.