Brits intermediair informeert MKB onvoldoende over cyberverzekering

Meer dan de helft van het Britse MKB (50,8%) geeft aan dat hun makelaar/tussenpersoon hen nimmer heeft geattendeerd op de mogelijkheid van het sluiten van een cyberverzekering ter afdekking van de cyberrisico’s die ze lopen, zo blijkt uit een onderzoek van het Britse verzekeringsbedrijf CFC Underwriting.

Chief Innovation Officer Graeme Newman bestempelt de uitkomsten als ‘schokkend’, zeker in het licht van de schadecijfers. “We krijgen gemiddeld meer dan een cyberclaim per dag en negen van de tien cyberclaims hebben betrekking op bedrijven met een omzet tot 50 miljoen euro. Dit geeft aan hoe kwetsbaar MKB-bedrijven zijn voor cyberaanvallen. Daarom is het des te meer te betreuren dat cyberverzekeringen bij veel makelaars/tussenpersonen op de een of andere manier niet buiten hun comfortzone’ valt en daarom niet altijd wordt meegenomen in hun adviesgesprekken.

Hoewel meer dan de helft van criminaliteit in het land inmiddels cybergerelateerd is, staat cybercriminaliteit bij het MKB niet op het  lijstje met risico’s  met de belangrijkste risico’s die ze lopen. Sterker nog een vijfde ziet het cyberrisico helemaal niet als een bedreiging en meer dan de helft (56%) geeft aan geen cyberincident response plan te hebben.Volgens Newman moet de verzekeringsindustrie meer doen om het risicobewustzijn bij het MKB op het gebied van cyberrisico’s te bevorderen. “Zeker in het licht van op stapel staande nieuwe wet- en regelgeving wordt het steeds belangrijker voor makelaars het intermediair om het cyberrisico en de verzekeringsmogelijkheid op de agenda te zetten in hun adviesgesprekken.”