a.s.r. kent succesvol 2016

“Voor a.s.r. is 2016 duidelijk een succesvol jaar geweest. Met onze strategie ‘waarde boven volume’ hebben we onze beloften waargemaakt. a.s.r. heeft sterke financiële resultaten behaald. Die resultaten zijn in overeenstemming met, of zelfs beter dan onze doelstellingen voor de middellange termijn”, stelt bestuursvoorzitter Jos Baeten in een reactie op de jaarcijfers van de verzekeraar.

Het operationeel resultaat van de groep is met 12% gestegen tot bijna € 600 miljoen en het operationeel rendement op eigen vermogen is uitgekomen boven 14%, ten opzichte van onze doelstelling richting 12%. “Onze initiatieven om klanttevredenheid te verbeteren worden gewaardeerd. In klanttevredenheidsonderzoeken scoren we steeds beter en onze Net Promoter Score ) van min 5,4 naar + 4,6 -is positief geworden. Dit wordt ook onderkend in het rapport dat de AFM jaarlijks publiceert naar aanleiding van haar metingen in het kader van ‘Klantbelang centraal’”,die het intermediair nog steeds als het belangrijkste distributiekanaal bestempelt..
In het segment Schade wordt volgens Baeten het vakmanschap, als het gaat om het accepteren en prijzen van risico’s, weerspiegeld in onze resultaten. “Ondanks aanzienlijke weergerelateerde schadeclaims zijn we erin geslaagd de combined ratio in de “95%-range” te houden; deze is beter dan de doelstelling van 97%. Dankzij de ontwikkelingen in de markt naar een meer rationele prijsstelling, zijn we in staat geweest onze omzet te vergroten, met een groei van in totaal 6% in P&C en AOV. Ook zijn wij in staat gebleken om geleidelijk de kwaliteit van onze portefeuille verder te verbeteren door prudent te werk te gaan bij de acceptatie van risico’s..”
Enkele kerncijfers
• Het operationeel resultaat is met 11,5% toegenomen tot € 599 miljoen door goede bedrijfsresultaten en de bijdrage van acquisities;
• De combined ratio is met 95,6% beter dan de doelstelling voor 2016 van 97,0%.
• De bruto geschreven premies zijn met 5,8% gestegen tot € 4.328 miljoen; hieraan heeft zowel segment Schade als segment Leven bijgedragen. De bruto geschreven premies in P&C stegen met 7,8% tot € 1.083 miljoen.
• De operationele lasten zijn gedaald van € 575 miljoen in 2015 naar € 569 miljoen; hierin is de extra kostenbasis van acquisities geabsorbeerd.
• Het nettoresultaat is toegenomen met 6,3% tot € 659 miljoen, voornamelijk door het hogere operationeel resultaat.
• Het operationeel rendement op eigen vermogen bedraagt 14,1% en ligt daarmee boven de middellange termijn doelstelling ‘richting 12%’