Register Letselschade zet deuren open voor nieuwe doelgroepen

 

“De komst van het nieuwe Register Letselschade, dat voortvloeit uit het opgaan van de Stichting Keurmerk Letselschade in De Letselschade Raad per 1 januari jl., is een belangrijke mijlpaal, maar zeker niet het eindpunt.  We moeten met elkaar blijven streven naar innovatie en verdere verbetering van de dienstverlening aan letselschadeslachtoffers.” Die woorden sprak Victor Jammers (foto), die namens Slachtofferhulp Nederland zowel zitting heeft in het bestuur van de Letselschade Raad als in de speciale commissie die de kwaliteitseisen, statuten en andere zal gaan opstellen.

Hij deed dat afgelopen woensdag (15 maart jl.) tijdens de officiële lancering van het nieuwe kwaliteitsstelsel van dienstverleners in de letselbranche ten kantore van de Letselschade Raad in Den Haag, waarbij tal van vertegenwoordigers uit de letselschadebranche aanwezig waren.  Zij hoorden daarnaast dat de initiatiefnemers van het nieuwe Register Letselschade, waarin momenteel 190 letselschadebureaus en – advocaten en (rechtsbijstand) verzekeraars staan ingeschreven, aan verdere uitbreiding denken, zowel wat de bestaande als nieuwe doelgroepen betreft. Er zijn inmiddels al gesprekken gevoerd met WA-bureaus en rechtsbijstandverzekeraars, terwijl men op termijn het register ook wil gaan openstellen voor bijvoorbeeld medisch adviseurs, arbeidsdeskundigen en herstelgerichte dienstverleners.

Drie in één

Het Register Letselschade vervangt de Registers GBL (Gedragscode Behandeling Letselschade) en GOMA (Gedragscode Medische Incidenten; betere afwikkeling Medische Aansprakelijkheid) van De Letselschade Raad en het Keurmerk Letselschade van de inmiddels opgeheven SKL (Stichting Keurmerk Letselschade).  Door de komst van het nieuwe register ontstaat er één overkoepelend register voor professionele letselschadedienstverleners. “Daarmee wordt het voor mensen met letselschade gemakkelijker om gekwalificeerde dienstverleners te vinden. Bovendien beoogt de samenvoeging ook kwaliteitsverbetering en innovatie”, licht De Letselschade Raad toe., die bij monde van directeur Deborah Lauria meldde dat het nieuwe register momenteel ca 190 ingeschreven bedrijven telt.  Per 1 januari jl. zijn er twee letselschadeadvocaten uitgeschreven, maar daar staan drie nieuwe inschrijvingen tegenover en zijn momenteel vier aanmeldingen in behandeling.

Commissie Register Letselschade

De activiteiten van De Letselschade Raad met betrekking tot de Registers GOMA en GBL, en de activiteiten van Stichting Keurmerk Letselschade, zijn overgeheveld naar een nieuwe, onafhankelijke commissie: de Commissie Register Letselschade. De huidige bestuursleden van de Stichting Keurmerk Letselschade, aangevuld met enkele extra leden vanuit de diverse geledingen van letselschadebranche, vormen de nieuwe Commissie Register Letselschade onder het onafhankelijke voorzitterschap van mr. Diederik Wachter. Verder bestaat de commissie uit drs. Victor Jammers, mr. Jasper Keizer, mr. Cees Appels, mr.  Marnix van Teeffelen en mr. Freek Schultz. Er is momenteel één vacature, waarbij primair wordt gedacht aan mensen uit de verzekeringswereld en op termijn eventueel ook uit de nieuwe doelgroepen, zoals medisch adviseurs, arbeidsdeskundigen en herstelgerichte dienstverleners.

De onafhankelijke Commissie Register Letselschade is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en het beheer van het nieuwe Register. Daarnaast is deze commissie verantwoordelijk voor de toelating van nieuwe organisaties in het Register en voor toetsing van de ingeschreven organisaties aan de kwaliteitseisen door middel van audits en selfassesments.  Deze zijn gebaseerd op de gedragsregels van de GBL, de aanbevelingen van de GOMA en het reglement van het Keurmerk Letselschade